‘I skovens dybe stille ro’. Illustration af kronhjort

hjort_fullsize


Den smukkeste kronhjort

Det øjeblik hvor du kigger op og ser at den smukkeste kronhjort står foran dig. Hans skønhed og nærvær får dig til at holde vejret – og du indser at du står midt i hans kongedømme.

Hjorten tegnede jeg i forbindelse med en udstilling i Kolding, hvor jeg gerne ville forsøge mig med at tegne motiver med baggrund. Og det kom der faktisk tre motiver ud af. Men hjorten var den første…

Min plan var at lade hjorten være fokuspunkt og så tilføje en masse detaljer bag den med skov og beplantning. På den måde kunne jeg måske få folk til at føle sig draget ind i skoven – og få en fornemmelse af en dyb skov.

 

kronhjort draw doodles study

Jeg starter altid med en grov skitse, hvor jeg får styr på placeringen af hovedelementerne og dernæst proportionerne. Jeg måler ofte forskellige på referencebilleder. Fx størrelsen af geviret i forhold til resten af kroppen og hovedet. Størrelsen på ørerne (Jeg tegner dem altid for små i første omgang) og afstanden mellem øjnene.

Jeg tegner aldrig en detaljeret blyantskitse med mindre der er meget som jeg skal have på plads inden jeg går i gang med blækket.

Dernæst går jeg i gang med min Micron pen. Jeg starter oftest med snuden og øjnene. Ud fra dem kan jeg tegne dyrets hele hoved og lade det være målestok for resten af tegningen. Og så bygger jeg stille og roligt tegningen op lag på lag.

kronhjort 2 draw doodles study

Det er essentielt at jeg får øjnene helt rigtige. De skal fange dyrets sjæl. Hvis ikke øjnene bliver rigtige, så fortsætter jeg sjældent med tegningen – med mindre jeg mener at jeg kan tilføje noget til øjnene senere som giver dem liv.

Jeg tegner ofte første lag af hele dyret før jeg går videre. Her definerer jeg længden og retningen af pels. Og bagefter kan jeg gå i gang med at lægge kontraster og skygger ind, så dyrets krop får dybde og et realistisk udtryk.

kronhjort 3 draw doodles study

Jeg holder utrolig meget af at tegne træer. Der er noget magisk ved at tegne bark og grene. Og jeg elsker at gå på opdagelse og finde nye teknikker til at gengive de komplekse overflader.

kronhjort 4 draw doodles study

For at skabe liv og variation i tegningen tegner jeg typisk et træ som træder ud i forhold til de andre træer. I dette tilfælde har jeg tegnet et træ som er væltet. På den måde bryder jeg det liniere som træernes lange linier ofte skaber.

Jeg giver nogle træer flere lag for at gøre den mørkere, så det ser ud som om de står i skygge. Og de allerbagerste tegner jeg med færre detaljer, så de synes langt væk.

Det er godt at tilføje nogle elementer som er anderledes for at skabe variation. Og her har jeg valgt at tegne nogle små grantræer som er mindre linierede end de lange stammer.
kronhjort 5 draw doodles study

Og til sidst efter mange, mange streger ser resultatet sådan her ud. Jeg har anvendt en blanding af crosshatching til skovbunden, så også denne synes at se detaljeret og realistisk ud.

 

Comments are closed